You are here :: Ocicat


Ocicat er en forholdsvis ny race frembragt i USA i 1964 ved parringer imellem Siameser og Abyssinier. Senere blev også foretaget udparring med Amerikansk Korthår for at tilføre racen mere muskuløsitet og størrelse, og derved fik man samtidig sølvgenet med i farvevarianterne.

Efter 23 års avlsarbejde opnåede racen i 1987 championship status i det amerikanske avlsforbund CFA.

Sideløbende hermed begyndte avlsarbejdet også i Vesteuropa, og i 1991 kom den første Ocicat til Sverige fra England. Året efter - i 1992 - blev racen godkendt i det europæiske avlsforbund FIFe. Herefter begyndte racen især at blive udbredt i de skandinaviske lande, og den første Ocicat kom til Danmark i 1996.

Ocicat er i dag en mellemstor til stor, muskuløs kat med en kort, tætliggende pels med et spotted tabby mønster. Det er først og fremmest dette spottede mønster, der kendetegner en Ocicat, men også typen og ”The wild look” er særdeles vigtig for racen!

Målet med racen har været og er fortsat, at frembringe en ren tamkat uden islæt af vilde dyr og derfor med tamkattens forudsigelige og omgængelige temperament, men med et udseende der skaber illusionen om en vildtlevende junglekat; THE WILD LOOK !!!

Ocicat findes i de tre grundfarver sort (brun), chokolade og kanel (cinnamon) samt i fortyndingsfarverne blå, lilla og beige (fawn). Endelig findes der sølvvarianter af alle 6 farver og dermed 12 farver i alt.

En Ocicat har et særdeles dejligt temperament! Den er intelligent, livlig, legesyg og meget nysgerrig. Den er hengiven og følger sin ejer overalt i huset og haven, og vil allerhelst deltage i og ”hjælpe til” med det du foretager dig. Den er meget social og trives så absolut bedst sammen med andre katte, men har også brug for god plads omkring sig og kan ofte være lidt dominerende overfor de øvrige katte i huset. Ofte vil en Ocicat gerne apportere legetøj som en hund, og den er generelt meget lærenem og kan f.eks. fint lære at gå i snor. Den lærer sig også hurtigt at åbne døre og skabslåger, hvor den ikke har adgang - opfindsom og strategisk er den nemlig også!

En Ocicat er meget i kontakt med sin ejer, og kræver man ofrer en del tid og opmærksomhed på den. Den vil gerne lege og snakkes med, og nogen kan føre lange ”samtaler”. Er dog ikke nær så ”snakkende” som f.eks. siameseren. En Ocicat er også meget kælen, men har ikke altid ”lige tid”, når du har lyst til at tage den på armen. Til gengæld ynder den meget at putte sig hos dig i sengen, hvor den sover trygt og godt hele natten! Ofte er en Ocicat også glad for at sidde på ejerens skulder og følge med i hvad der foregår.